Sense forces – Cara B – (AI1)
Apropiació de conducta humana?

La imatge d’autor desconegut està sota llicència CC BY-SA-NC

What's wrong with me. 
I'm drifting like a ghost on the sidewalk
La Julia s’acostava a l’edifici de Human Behavior LTD amb la música de Lea Rue que avui li havia recomanat la llista personalitzada setmanal de l’spotify.

Tenien la sessió de judici de comportament de la KELI.

Li agradava la seva feina.
Aquest anàlisi detallat de les situacions a les que s’havien enfrontat els robots acabava marcant les pautes de funcionament de la resta de les màquines de tot el mon.

Feia uns anys, amb el creixement de la intel·ligència artificial aplicada a la robòtica, s’havia acordat generar un institut global de comportament robòtic, per assegurar la ètica de les seves decisions.
Si s’observava un comportament inadequat, es retocaven les pautes a la programació dels arbres de decisions positrònics dels robots.
Però tot estava connectat, i no era tan fàcil assegurar que una nova regla no afectaria negativament altres decisions. Per això, constantment, s’analitzaven casos per detectar mals comportaments.

Avui volia absoldre a la KELI.
Potser sí que s’havia apropiat d’un comportament humà, però si no ho hagués fet, hauria estat pitjor.
Quantes dones mortes més caldria per poder avançar-se a la violència masclista.

Però li havia tocat un jutge dur.
L’Amadeo era considerat del sector conservador.

La Julia va començar forta, com sempre:

- La unitat KL2733/46/HWC, que anomenarem KELI, va indagar a un dels seus amfitrions, José Gómez Huestes, davant la sospita de comportaments inadequats, adreçats especialment a dones. Connectada amb altres intel·ligències artificials d’altres víctimes de l’amfitrió, va aconseguir reunir proves de diferents delictes que va posar en coneixement de la policia.
No va presentar proves obtingudes de la seva presència a la casa, sinó de la seva investigació d’altres fonts, especialment del servei de seguretat de la empresa Huestes SL. Així mateix, les decisions de les actuacions contra l’amfitrió les va prendre la policia, a l’analitzar la informació que els va arribar...

L’Amadeo va interrompre-la, com solia fer...

- A veure, fins on podrem permetre que ens presentin càrrecs les màquines que posem a casa. L’apropiació de conducta humana per part de la..., a veure..., sí la KL2733/46/HWC sembla prou evident.

La Júlia ja s’ho esperava...

- No hi ha apropiació de conducta humana. La decisió va ser de la policia, i no va fer servir la informació recollida a la casa. No hi ha utilització de dades privades, ni tampoc suplantació de decisions humanes.
Només una lògica abassegadora que ens ha ajudat a alliberar a 17 víctimes conegudes d’un opressor.

Tornant cap a casa, un cop la KELI va quedar absolta, va pensar fins a quin punt havíem perdut la intimitat. Potser necessitem sentir-nos vigilats per ser millors persones.

Estava ajudant a que les màquines poguessin ampliar el seu àmbit d’influència.
Tampoc estava segura d’encertar.

En aquest cas, però, es va considerar legítim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Llegir més: