Prou – Cara B – (AI3)
Buscant el culpable
Image by wirestock on Freepik

But ask the lonely

How vainly a heart can yearn,

For losing a love that will never return
La Júlia entenia la desesperació del Buddy, a partir del seu coneixement sobre el funcionament dels cervells positrònics. Una soledat infernal, que el va portar al suïcidi. El dilema entre el que volia fer, i el que li havien demanat fer. Una pregunta que sovint s’han de fer tots els professionals...
Una trucada entrant a la seva línia professional la va treure dels seus pensaments.

- Bon dia, Human Behaviour, parla Júlia.

- Hola Júlia, sóc en Simon. Actuaré com acusació particular per part de la família en el cas BD1135/02/RFK, el del Buddy de l’Oriol, per entendre’ns.

- Hola Simon. Sí, ja m’han avisat que els pares han presentat càrrecs. És curiós que reclamin quan l’únic que feia el robot és fer-los cas.

- Son punts de vista, Júlia. L’Oriol és mort, i la unitat Buddy el podia haver salvat. M’han fet arribar els registres de bitàcola i hi ha una cosa que no entenc. Com és que si la vida del nen corria perill, el Buddy va fer cas dels pares? Sembla que protegir un humà va per sobre d’una ordre.

- En aquest cas, Simon, no fer cas era causar patiment, dolor, als pares, amb alta probabilitat. En canvi el risc d’SCA estimat pel Buddy de l’Oriol era molt baix, per sota d’un 0,2%. Per això la instrucció severa, estricta, del propietari, va tenir més pes.

- Ho expliques molt bé Júlia, però saps tan bé com jo que no s’aguantarà davant del jutge. El nen és mort. És un 100%, ara. Suposo que rebré una oferta de la companyia per retirar els càrrecs, oi?

- Com bé dius, son punts de vista. Crec que ens veurem al judici. També es pot interpretar com homicidi per negligència dels pares. Hauràs vist les diverses vegades que va demanar permís per fer les proves i com sempre se li va denegar amb contundència... Perdona, però t’hauré de deixar ara, que m’està entrant una altra trucada. Ens veiem aviat, i gràcies per la trucada.

Vaja dia que li esperava...

- Bon dia, Human Behaviour, parla Júlia.

- Bon dia Julia. Sóc la Carla de RFK RoboticsForKids.

- Digues, en que et puc ajudar.

- Sí, era per avisar-te que RFK demanarà una compensació per la pèrdua de la unitat BD1135/02/RFK a Human Behaviour. M’han dit que tu portes el cas del Buddy de l’Oriol... Creiem que les vostres instruccions ètiques li van provocar un deadlock, un col·lapse, a la unitat. A més ens poden perjudicar a les nostres estimacions de vendes. Ens presentarem com acusació particular al judici.

El que faltava...

Després del judici, es va posar la cançó “Ask the Lonely” d’una banda sonora de la sèrie Ally McBeal que de petita els pares sempre posaven al cotxe.

Els pares de l'Oriol van rebre una petita compensació a canvi d’un acord de confidencialitat, i no van ser acusats d’homicidi.

L’empresa va tenir que conformar-se amb l’acord de confidencialitat, que evitaria donar-li publicitat al cas, i per tant evitaria enfonsar les vendes.

Human Behaviour havia de retocar el comportament dels robots per autoritzar una tramesa de diagnòstic anonimitzat en cas de manca de consentiment, si hi havia risc de mort d’un menor.

Ella, com el Buddy, va acabar el dia exhausta. 

Va encendre una espelma aromàtica.

- Va per vosaltres, Oriol, Buddy. Descanseu en pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Llegir més: