Imatge de DCStudio on Freepik
Vaig tenir un cap que em va preguntar una vegada:
- Què vols que siguem, líders o pioners?
És una pregunta criminal.
Desbarata tota l’atenció en la innovació pel resultat en el mercat. Però la resposta és ben senzilla, cal ser pioners per poder ser líders.
És com el problema de l’ampolla mig plena o mig buida. La visió d’un consultor és que sobra mitja ampolla.
Així ens trobem que tots els discursos dels directius sobre la innovació és que ha d’estar dirigida al mercat, a fer coses noves que siguin necessàries i que es puguin vendre.
Seguint aquesta tendència, al 1905 quan l’Albert Einstein havia d’escriure la tesi doctoral, l’haurien d’haver adreçat a calcular la millor manera d’obtenir rendiment de les màquines de vapor i innovar en aquest tema.
No sé perquè li van deixar teoritzar sobre la gravitació i el seu efecte en els fotons, no servia llavors per a res saber que la llum en el buit desviava el seu camí per un camp gravitatori, que no podíem passar de la velocitat de la llum, i que la matèria podia esdevenir energia en quantitats enormes.
Les grans empreses abans feien investigació bàsica, les universitats també. Però ara les grans empreses han d’afrontar un mercat molt més competitiu, i les universitats estan subvencionades per les empreses que els hi encarreguen treballs.
S’està abandonant la investigació bàsica, i això és un error.
Hi ha una solució, però.
Com la investigació bàsica no serveix per a res de sortida, cal que les grans empreses s’uneixin per fomentar-la, i com no serveix per a res no tindran problemes de col·laborar empreses en competència de mercat. Però obtindran dues coses, primer un reforç de ciència bàsica pel futur. I també uns professionals formats i capaços de resoldre problemes complexos, que podran contractar pera les seves empreses. Vista així la investigació bàsica, no és una pèrdua de diners.
Jo mateix vaig fer una tesi doctoral en simulacions de reaccions químiques per ordinador, que llavors no servien per a res. Però amb el pas del temps els mètodes que empràvem han acabat per ser la base del disseny de molècules i proteïnes.
I a mi em va deixar un bagatge cultural que he pogut aplicar a molts problemes d’organització d’empreses, doncs la base que tenia i l’experiència en resoldre problemes nous m’ha ajudat al llarg de tota la meva vida professional.
La innovació ens encamina cap el futur.